Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Region Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt om apkoppsviruset. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt i Norrbotten om apkopporna: ”Måste hålla järnkoll”

Uppdaterad
Publicerad

Efter förhållandevis få fall i Europa har spridningen av apkoppor tagit fart. Det är fortfarande få fall i Sverige men Norrbottens smittskyddsläkare följer utvecklingen noggrant.

– Vi måste ha järnkoll, säger Anders Nystedt till SVT.

Apkoppor, monkeypox, är en mycket ovanlig sjukdom som orsakas av infektion med apkoppsvirus. Den vanligaste smittvägen är från djur till människa, men apkoppor kan överföras vid nära kontakt mellan människor.

Uppmanar till försiktighet

Anders Nystedt, smittskyddsläkare vid Region Norrbotten, säger att det är en mycket ovanlig sjukdom men uppmanar till försiktighet och uppmärksamhet, och att man ska anmäla misstänkta fall.

Låg risk om du undviker kramar

De vanligaste symptomen vid apkoppor är feber, svullna lymfkörtlar, allmän sjukdomskänsla samt hudutslag med blåsor.

– Den vanligaste smittvägen människa till människa är kontaktsmitta, så tar man inte har tät kontakt och tar i varandra och kramas så är smittsamheten väldigt låg, säger Anders Nystedt.

I klippet hör du smittskyddsläkaren om apkoppsviruset.

Detta vet vi om apkoppor

  • Apkoppor, monkeypox, är en mycket ovanlig sjukdom som orsakas av infektion med apkoppsvirus.
  • Den vanligaste smittvägen är från djur till människa, men det kan i ovanliga fall överföras vid nära kontakt mellan människor.
  • Sjukdomen förekommer främst i västra och centrala Afrika, fall rapporterade i övriga världen har oftast resekoppling till den regionen.
  • Sjukdomen ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor på huden, symtomen är ofta milda. Feber och svullna lymfkörtlar kan också vara tecken på sjukdomen.
  • Vid sexuellt överförd smitta kan blåsor på könsorgan och runt analöppning uppstå.
  • Inkubationstiden, tiden från smitta till att sjukdomen bryter ut, är vanligen 6 till 13 dagar men kan variera mellan 5 och 21 dagar.
  • Flera fall av det sällsynta viruset har upptäckts i USA och Europa. I Sverige har hittills ett fall konstaterats.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.