Kontakten med ungdomsmottagningen ska ske via videolänk. Foto: SVT

Ny app ska ge unga sexualrådgivning

En ny app ska förenkla besöket på ungdomsmottagningen i Piteå. Dessutom hoppas man att fler killar ska höra av sig med sina funderingar och problem.

Från och med nästa vecka kommer ungdomar i Piteå att kunna ladda hem en app till sina mobiltelefoner för att sedan gå in och boka tid för ett besök, få rådgivning eller bara prata. 

Kontakt via videolänk

Appen är tänkt att fungera som ett komplement till de vanliga besöken och ska även förenkla kontakten med de ungdomar som bor långt ifrån en ungdomsmottagning.

– Tekniken är jätteenkel, vi sitter i vårt rum och har ungdomen framför oss på en dataskärm. De ser oss genom appen i sin mobil och genom en videolänk har vi kontakt med varandra. Kommer man fram till att vi behöver träffas så bokar man en tid, antingen när vi är i Arvidsjaur, Arjeplog eller om det är en från Piteå så träffas vi där på ungdomsmottagningen, säger Ingela Norén, barnmorska på ungdomsmottagningen i Piteå.

Vill locka fler killar

Av de som besöker ungdomsmottagningen i Piteå är 90 procent tjejer och endast 10 procent killar och genom den nya appen hoppas man även kunna locka fler killar. 

– Man kan boka tid hos en kurator, ha samtal om sin hälsa, prata om sin sexuella läggning eller relationer eller om man har frågor om preventivmedel, säger Ingela Norén.

Den 18 september kommer mottagningen i Piteå och Älvsbyn att vara redo för att ta emot ungdomar via den nya appen. I mars 2018 kommer en utvärdering att göras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer