De utlovade statliga jobben på Arbetsförmedlingen i Arvidsjaur dröjer och det skapar en oro att kommunen i slutändan inte ska få arbetstillfällena.

Arbetsförmedlingsjobb dröjer i Arvidsjaur

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en oro över att mista utlovade statliga jobb i Arvidsjaur. Arbetsförmedlingens kundstjänst kan nämligen inte expandera ännu på grund av lokalbrist.

Förra året bestämde Arbetsförmedlingen att satsa på trettio jobb till på sin kundtjänst i Arvidsjaur. I dag arbetar 76 personer på kundtjänsten och servar Arbetsförmedlingens kunder över hela landet.

De jobben kom till som statliga ersättningsjobb efter att Arvidsjaurs regemente, K4, lades ned för över tio år sedan.

Satsningen pausas

Men nu har Arbetsförmedlingen beslutat att pausa satsningen i Arvidsjaur.

– För vår kommun är 25-30 arbetstillfällen en otrolig ökning på befolkning och vi hoppas ju på inflyttning också. Det skulle ge oerhört viktiga arbetstillfällen till vår kommun, säger kommunalrådet Lotta Åman (S).

Chefen tror på lösning

Orsaken till att nysatsningen dröjer är alltså lokalbrist i Arvidsjaur. Fortifikationsverket, som har Arbetsförmedlingen som hyresgäst, har inte ändamålsenliga lokaler säger enhetschefen Lars Lindström på arbetsförmedlingen i Arvidsjaur.

– Det är absolut inte så att satsningen är stoppad på något sätt utan det ligger i vänteläge nu för att vi ska hitta andra lösningar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.