Hör Per-Anders Ruona, enhetschef vid arbetsförmedlingen, berätta om hur svårt det är att få tag i arbetskraft i Malmfälten. Foto: Thommy Johansson/Arkiv/SVT

Arbetsförmedlingens besked: Finns inte tillräckligt med arbetskraft i Malmfälten

Publicerad

I Malmfältskommunerna Gällivare och Kiruna finns det just nu inte tillräckligt med arbetskraft att rekrytera till LKAB:s stora industrisatsning. Det beskedet ger Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen kommer att ha en stor utmaning i att hjälpa till med rekrytering av personal  till de 3 000 nya anläggningsjobben i Malmfälten som LKAB:s miljardsatsning på järnsvampsanläggningar innebär. Tillräckligt med arbetskraft finns inte lokalt i dagsläget och redan nu har Malmfältskommunerna Sveriges lägsta arbetslöshet.

– Vi har också en utmaning när det gäller demografin. Vi har en ganska hög åldersstruktur och många kommer att lämna arbetsmarknaden under den här perioden, säger Per-Anders Ruona, enhetschef vid arbetsförmedling norra Norrbotten.

Fossilfri ståltillverkning

För få kommer in på arbetsmarknaden

– Samtidigt kommer allt för få in på arbetsmarknaden så vi kommer att ha en utmaning att få till en nationell arbetsmarknadspolitik som skapar rörlighet så att fler kommer till Gällivare och Kiruna,

Hör arbetsförmedlingens enhetschef Per-Anders Ruona berätta om arbetslöshetssiffrorna i Kiruna och Gällivare i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet