I Norrbotten har man haft flera skyddstopp under coronapandemin, främst inom vård och omsorg samt kollektivtrafiken. Foto: SVT

Skyddstopp i vården och kollektivtrafiken har ökat i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Anmälningarna till Arbetsmiljöverket har ökat lavinartat i hela landet. Och under coronapandemin har det blivit allt vanligare att skyddsombuden vill stoppa arbetet på grund av fara för arbetstagarna.

Arbetsgivaren är skyldig att göra en anmälan till Arbetsmiljöverket när en anställd insjuknar i covid-19. De anmälningarna har ökat i takt med smittspridningen i Sverige.

Men även antalet skyddstopp har ökat. Det betyder stopp för arbetet när ett skyddsombud bedömer att arbetstagarna utsätts för fara i sitt arbete. En sådan fara under pandemin är bland annat en hög risk att bli smittad i sitt arbete.

Coronaviruset i Norrbotten

Flera skyddstopp i länet

I Norrbotten har man haft nio skyddstopp. Det handlar om stopp inom vård och omsorg samt inom kollektivtrafiken.

I ett av fallen fick busschaufförerna stängda dörrar fram efter ett skyddstopp.

– Man vill inte att busschaufförerna ska exponeras av smitta genom att passagerare går på fram och kommer nära busschauffören, säger Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverket.

Totalt sedan 2020 har det funnits 170 skyddsstopp i hela landet. Enligt Scholander är det dubbelt så mycket som ett normalt år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet