En man har fått allvarliga klämskador vid arbete på Aitikgruvans område. Foto: SVT

Arbetsplatsolycka med klämskador i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

En man i 60-årsåldern skadades allvarligt i samband med en arbetsplatsolycka på Aitiks gruvområde utanför Gällivare på torsdag förmiddag.

Olyckan ska ha skett på Sakajärvivägen, på Aitiks gruvområde utanför Gällivare, runt tjugo i tio på Kristi himmelfärdsdagen. Mannen jobbar för en underentreprenör till Boliden, och han arbetade med att bygga en ny krosstation för malmen i gruvan när olyckan inträffade.

Mannen ska ha fått benet klämt. Enligt Bolidens kommunikationsdirektör Klas Nilsson fick han byggnadsmaterial över sig, och fördes snabbt till sjukhus för vård. Där konstaterades det att han drabbats av allvarliga skador och han är nu flyttad till Norrlands universitetssjukhusi Umeå för vård. Mannen har opererats och vårdas nu på Intensivvårdsavdelningen (IVA).

Avvaktar utredningar

– Vi tycker att det som har hänt är väldigt beklagligt naturligtvis, men vad som orsakade olyckan på byggarbetsplatsen kommer att visa sig först när vår utredning och polisens utredning blir klara, säger Klas Nilsson vid Boliden.

Polis har varit till platsen och hört vittnen samt dokumenterat olycksplatsen. Den skadade har dock inte kunnat höras av polisen.

– Först och främst handlar det nu om att den drabbade personen ska få så bra hjälp som möjligt, säger Klas Nilsson.

En anmälan om arbetsplatsolycka kommer att upprättas. Ärendet överlämnas till åklagaren vid åklagarkammaren i Östersund för vidare utredningsdirektiv, meddelar polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.