Rasmus Johansson från Kiruna är en av de bästa i världen på extremsporten snöskoter freestyle. Foto: Thommy Johansson/SVT

Skoterproffset blev framröstad till Årets Kirunabo

Uppdaterad
Publicerad

Årets Kirunabo 2020, Rasmus Johansson, är en av de bästa i världen på extremsporten snöskoter freestyle. Men pandemin stoppar hans drömmar och istället extraknäcker han i gruvan.

Det var av Kiruna Tidningens läsare som 26-årige Rasmus Johansson fick utmärkelsen Årets Kirunabo. Omdömena om honom var världsklass, snöskotervirtuos och världsledande inom extremsporten snöskoter freestyle innan omröstningen.

– Det här visar att jag har Kirunabornas stöd och det var jättekul att få den här utmärkelsen, säger Rasmus Johansson.

Han började att hoppa med skoter redan när han var 13 år. Sedan dess har trixen har blivit mer extrema och i dag tillhör han den absoluta världseliten i snöskoter freestyle och tävlar runt om i världen.

– När jag var runt 18 år insåg jag att jag vill göra ett helhjärtat försök och bli så bra som jag kan på snöskoter freestyle.

Drömmer om att tävla mot världseliten

Men hans drömmar har stoppats av den globala pandemin. X Games, där de tio bästa freestyleåkarna i världen gör upp om att vara bäst, har som många andra tävlingar blivit inställd.

– Jag hoppas att det återgår till det normala så att det blir ett nytt X Games nästa år, säger Rasmus Johansson.

Istället jobbar han som gruvarbetare hemma i Kiruna.

Se i videon när Rasmus Johansson gör sina extrema trix med en snöskoter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.