Se när högtidliga Nobelstunden gick fel

Uppdaterad
Publicerad

På biblioteket i Kulturens Hus hade litteraturintresserade samlats för att via SVT:s sändning se vilka två författare som skulle få årets Nobelpriset i litteratur. Men för besökarna blev det något av ett antiklimax.

Allt på plats. Tv-sändningen igång, publiken väntande och strax skulle klockan slå ett och Nobelpriset i litteratur tillkännages. Men... något var fel. Biblioteket hade kopplat in fel sändning och folk började treva efter mobilerna för att få reda på vilka som fått priset.

Inte lästa

Efter debaclet togs pristagarnas böcker fram och så här sa några om polskan Olga Tokarczuk och österrikaren Peter Handke.

– Det var en intervju i helgen med Olga Tokarczuk och av den anledningen kände jag igen hennes namn men jag har inte läst dom, säger Johanna Lindbäck, som är författare.

Klassisk mark

Bibliotekarien Magnus Svartvall menar att Svenska Akademien gått tillbaka till ett klassiskt förhållningssätt när det gäller litteraturpriset.

– Dom går tillbaka till gammal klassisk Nobeltradition. När Bob Dylan fick priset kunde ingen säga att man inte hört talas om honom. Nu är vi tillbaka igen där vi var innan, gånger två, så dom har överträffat sig själva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.