Snöröjaren Kristoffer plogade in rattfyllo – blir årets trafikhjälte

Uppdaterad
Publicerad

Idag fick Kristoffer Lundkvist från Rosvik pris för att han helt sonika plogade in ett rattfyllo och dennes bil så att mannen inte kunde ta sig från platsen. För det ingripandet får han Motorförarnas Helnykterhetsförbunds pris Årets Trafikhjälte på tiotusen kronor.

– Frun var ute och gick med hunden och höll på att bli påkörd av en bil som väjer ned i snökarmen, berättar Kristoffer Lundkvist.

Efter incidenten ringer frun till Kristoffer som är ute och kör sin plogrunda. Efter en del turer beslutar han helt enkelt att med sin plogbil spärra in rattfyllots bil som stod i diket.

– Och då trycker jag upp snö över koffertluckan och så vänder jag om och trycker åt andra hållet. Han blev helt enkelt överplogad.

Tiotusen kronor

Nu har han utsetts till Årets Trafikhjälte i Sverige. Priset är på tiotusen kronor och delas ut av Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF.

– Det vart lite stort det här, säger han och skrattar. Men det är ju roligt att man blir uppskattad för det man gör.

Och han skulle inte tveka att göra om det här i fall det skulle behövas.

– Jag skulle göra det tio gånger om. Jag tycker det är så fel att köra ett fordon onykter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.