Foto: SVT

Utåtagerande brukare på gruppboende stängdes in – Luleå kommun anmäler till IVO

Uppdaterad
Publicerad
Socialförvaltningen i Luleå kommun gör nu en anmälan enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), efter att en brukare på ett gruppboende stängdes in vid flera tillfällen.

Det var i slutet av juni som en brukare på ett gruppboende i Luleå blev arg och utåtagerande mot andra människor. Detta ledde till att personalen begränsade brukarens utrymme vid upprepade tillfällen genom att stänga in personen i sin lägenhet.

– Vi kan inte låsa dörren men man har stått för dörren och försökt hindra personen från att inte gå ut i samlingsrummet igen, säger Lisbeth Wiklund, verksamhetschef för stöd och service i Luleå kommun.

Andra brukare blev oroliga

Enligt Wiklund har personalen först försökt lugna brukaren men då det inte fungerat, och då man märkte att andra personer på boendet blev oroliga, kände man sig tvungna att begränsa brukarens utrymme.

Personalen rapporterade sedan in händelsen som en avvikelse och nu väljer Luleå kommun att lex Sarah-anmäla händelsen.

– Vi har brustit i vårt bemötande, säger Lisbeth Wiklund, verksamhetschef för stöd och service i Luleå kommun.

Hon fortsätter.

– Vi ska absolut inte jobba med begränsningsåtgärder. Efter händelsen gjorde vi flera åtgärder omedelbart och sedan har vi gjort en anmälan till IVO för att få deras syn på detta och hur vi ska förebygga så detta inte händer igen.

Detta är Lex Sarah

Visa

Lex Sarah brukar man benämna de bestämmelser i socialtjänstlagen, SoL, och i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, som reglerar anställdas m.fl. skyldighet att rapportera missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden.

I lex Sarah ingår också en skyldighet för den som bedriver verksamheten att efter att ha tagit emot en rapport utreda, dokumentera och avhjälpa eller undanröja missförhållandet eller den påtagliga risken för ett missförhållande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer