Visa alla (2)
Visa alla (2)

Arjeplog ska få fiber – största stödfinansieringen i Sverige

Publicerad

Arjeplogs kommun har tilldelats Sveriges hittills största stödfinansiering för utbyggnad av fiber i Sverige. 45 miljoner kronor i statligt bredbandsstöd för att bygga ut fibernätet i kommunen. Det är den största stödfinansieringen av fiberutbyggnad hittills i Sverige.

– Det här kommer att ge Arjeplog en digital infrastruktur där kommunen, invånarna och företagen kan växa. En snabb och stabil uppkoppling blir allt viktigare för att kunna arbeta, leva och bo, inte minst för oss som finns där avstånden är stora, säger Britta Flinkfeldt (S), kommunstyrelsens ordförande.

Baserat på efterfrågan

Kommunen samarbetar med Telia som kommer att erbjuda  boende och företag i kommunen möjlighet att ansluta sig till det öppna fibernätet. 

Telia kommer därefter att bygga ut det öppna nätet baserat på efterfrågan, vilket innebär att intresset för fiber måste vara tillräckligt stort i ett område för att Telia ska kunna bygga.

Inte gratis

Men det statliga stödet innebär inte att det blir gratis. Totalt omfattas 2 200 hushåll, företag och fritidsboenden och kostnaden per hushåll uppges vara  knappt 20.000 kronor för de som säger ja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer