I videon hör du Erik Quist från folkinitiativet om dagens val och om skolans framtid. Foto: SVT

Arjeplogsborna röstar om framtiden för gymnasiet på Hornavanskolan

Uppdaterad
Publicerad

På söndag är det folkomröstning om gymnasieskolans framtid i Arjeplog. Förslagen är att det antingen startas ett nytt fjärrgymnasium eller att Hornavanskolan fortsätter att drivas i kommunal regi.

Arjeplogsbon Erik Quist var med och startade folkinitiativet för att få till en folkomröstning och han ser på dagen med spänning. 

– Vi har sett fram emot den här dagen. Det är historia som skrivs. Det är första folkomröstningen som vi håller i Arjeplog utöver ordinarie val, säger han. 

Vad tror du utgången blir? 

– Jag vågar inte ens gissa, men jag har goda förhoppningar. Det är därför vi gör det här, säger Erik Quist. 

Vad händer om skolan läggs ner? 

– Det vore ett historiskt misstag. Vi tycker att politikernas underlag är otroligt tunt och vi tror att det skulle få förödande konsekvenser för hela bygden med utflyttning och uteblivna skatteintäkter och så vidare, säger Erik Quist, folkinitiativet.

I videon hör du Erik Quist från folkinitativet om dagens val och skolans framtid.

Kostar 22 miljoner årligen

Gymnasiet har länge varit nedläggningshotad. Redan förra hösten blev det känt att Arjeplogs kommun hade planer på att lägga ner gymnasiet och istället erbjuda eleverna utbildning i Arvidsjaur och Skellefteå. Detta på grund av att gymnasieskolan kostar kommunen 22 miljoner årligen.

Kort efter förslaget om en nedläggning av gymnasiet spreds en protestlista. Över 800 namnunderskrifter samlades in i en kommun med 2 700 invånare. Det var det som ledde till att ett folkinitiativ startades för att få till en folkomröstning i frågan.

Kommunfullmäktige i Arjeplog har beslutat att följande tre alternativ ska finnas på valsedlarna:

  • Ja till att vi verkar för att starta ett fjärrgymnasium med både yrkes- och studieförberedande program i Arjeplog.
  • Ja till att vi ska driva Hornavanskolan, detta kan komma att finansieras med neddragningar i andra verksamheter i första hand och i andra hand en skattehöjning.
  • Jag tar inte ställning i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.