Det blev ingen större julgransformation i år – men efter en övning flög sex plan in över centrala Luleå då vädret lättade upp. Foto: SVT/Randi Gitz

Julgransflygningen ställdes in – piloter skapade egen minijulgran

Uppdaterad
Publicerad

Den årliga julgransflygningen ställdes in i år på grund av dåligt väder. Men i samband med en övning passade sex plan från F21 på att forma en minijulgran över centrala Luleå.

– De ringde mig innan lunch och sa att vi kommer försöka samla ihop några flygplan och göra en formation. Så det blev en liten formationsflygning då vädret hade blivit något bättre just då, säger Louise Levin, informationschef på F21.

Flygplanen hade först utfört ordinarieverksamhet och passade alltså bara på att ta en runda över centrala Luleå.

Som en oväntad julklapp?

– Precis. Det blev i alla fall något litet.

”Behöver god sikt”

Under måndagen sköts den traditionsenliga formationsflygningen med Jas 39 Gripen upp till tisdag på grund av vädret. Men vädret blev aldrig bättre och ställdes då in helt.

– Vädret kan vi inte rå på. Blir det för låg månbas är det omöjligt att genomföra. Vi behöver god sikt för en formationsflygning, säger Louise Levin, informationschef på F21.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.