Mer djurvänliga fyrverkerier räddar Luleås nyårsfirande

Uppdaterad
Publicerad

Det blir fyrverkerier under Luleås nyårsfirande på Södra Hamnplan. Detta efter förhandlingar med Djurens vänner och Naturskyddsföreningen.

Många har upprörts över ljudnivån på fyrverkerierna under Luleå kommuns allmänna nyårsfirande. Inte minst husdjursägare. Det pratades bland annat om att byta ut dem till en lasershow för att minska ljudvolymen.

”Dubbelt så dyrt”

I Boden bytte kommunen ut fyrverkerierna mot en lasershow redan 2017/2018 men när frågan om att slopa fyrverkerierna i Luleå kom upp som ett medborgarförslag blev det avslag.

– Vi gjorde en ordentlig utredning och man kan säga att det finns flera sidor på det hela, säger Örjan Esensjö som är projektledare på kommunen.

– Det är mer än dubbelt så dyrt med en lasershow och sedan bjuder det också på en hel del utmaningar. Bland annat måste ljuset fästa på någonting. I Boden använde man sig av rök. I Södra hamn har vi inte de möjligheterna.

Samarbete med Djurens vänner

I år satsar Luleå kommun på kortare fyrverkerier och mer låga eldkaskader.

– Det är klart att det låter som en fyrverkerishow, men vi har samarbetat med både Djurens vänner och Naturskyddsföreningen för att ta fram årets firande och hittade en medelväg som är bäst för alla inblandade, säger Örjan Esensjö.

Förra året besökte mellan 6 000 och 7 000 personer Luleå kommuns nyårsfirande.

Luleå kommuns nyårsfirande

23:30 Bjuder kommunen på nyårsdryck och kycklingkorv och så blir det körsång

23:50 Kommunalrådet Niklas Nordström håller nyårstal

24:00 Nyårsfyrverkerier

Fyrverkeriet inleds med en färgsprakande sekvens med intensivt tempo för att markera nyårsslaget. Fyrverkeriet övergår därefter till en sprudlande kavalkad där alla regnbågens färger blandas. Sekvenser av markeffekter blandas i olika mönster och skapar figurer i luften. Tempoväxlingar skapar dynamik i fyrverkeriet och lugnare sekvenser bygger upp till intensiva crescendo.

Källa: Luleå kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.