Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna-Marita Johansson berätta om den nedklippta artrika vägkanten. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Artrik vägkant i Luleå med fridlysta orkidéer klipptes ned av misstag

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i Luleå kan man hitta skyltar med texten “Artrik vägkant”. Där låter kommunen gräsytor växa till ängsmarker för att öka den biologiska mångfalden och skydda ovanliga eller sköra arter.

Men på Svartöbrinken är gräset kortklippt, trots att man hittat den fridlysta arten nattviol.

Området skulle inte klippas förrän 15 augusti då arterna hunnit fröa av sig och på så sätt får bättre förutsättningar att gro framöver. Men delar av stråket vid vägkanten på Svartöbrinken kan man inte längre kalla för äng.

– Jag känner mig trygg i att våra chaufförer och entreprenörer vet om att det är efter den 15 augusti som det ska klippas. Jag har tittat på hela sträckan och det är egentligen bara ett område som är klippt. När det är vi som klipper så tas hela sträckan. Det ser ut som något slags eget initiativ från något håll, säger Anna-Marita Johansson, sektionschef på Luleå kommuns parkdrift. 

Nattviolen finns kvar i området

Efter tips om att nattviol har synts till har kommunen undersökt platsen och konstaterat att vägkanten ska skyddas. Bland den del av stråket som har klarat sig från klippning hittar Anna-Marita den art som området är anpassat efter.

– Jag vet inte om det har växt något exemplar just där det är klippt, men vi har ju då märkt upp hela sträckan som artrik just för att vi ska undvika att fridlysta växter klipps ner för tidigt.

Hör Anna-Marita Johansson berätta om den nedklippta vägkanten i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna-Marita Johansson berätta om den nedklippta artrika vägkanten. Foto: SVT
Hör Anna-Marita Johansson berätta om den nedklippta artrika vägkanten. Foto: Viktor Lundmark/SVT