Urlik Bylander blir ny skolchef i Arvidsjaur Foto: SVT

Arvidsjaur får ny skolchef

Uppdaterad
Publicerad

Efter att skolchefen och flera rektorer valde att lämna sina jobb i Arvidsjaur är det nu klart med en ny skolchef. Det är Ulrik Bylander som bland annat jobbat som musiklärare och rektor som går in i rollen som ny skolchef i kommunen.

Arvidsjaur nådde 2010 och 2011 toppresultat vad gällde godkända betyg bland nior som gick ut grundskolan. Men 2018 var det hela omvänt – då placerade sig kommunen på plats 276 bland 290 kommuner.

Enligt Lärarförbundet berodde det på låg andel godkända elever samt låg andel utbildad lärare. Kommunen valde då att införa en ny ledningsmodell med en superrektor och fyra underställda biträdande rektorer för att få bukt med problematiken.

Valde att gå tillbaka till den ”gamla modellen”

Men den då nya skolchefen Stefan Millgård såg att rektorerna inte mådde bra och valde att återgå till det gamla systemet. Det sa barn- och utbildningsnämnden ok till det men det gjorde inte kommunalrådet Sara Lundberg (S).

– Det jag säger är att fullmäktiges beslut gäller tills dess att fullmäktige beslutar något annat.

Det slutade med att skolchefen Stefan Millgård valde att sluta i sommar och det gjorde också flera av rektorerna.

Upp till beslut om den ”gamla modellen”

Och inför att Ulrik Bylander nu intar posten som skolchef ska frågan om den gamla modellen upp till beslut i kommunfullmäktige 29 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer