Arvidsjaurs kommunhus.

Arvidsjaur utan skolchef och rektorer

Uppdaterad
Publicerad

Arvidsjaurs kommun ser nu ut att backa tillbaka till sitt gamla system med skolledare. Detta efter att skolchefen och flera rektorer sagt upp sig.

Andelen nior som gått ut skolan med godkända betyg har ibland dippat rejält under riksgenomsnittet och Arvidsjaur har rasat från att ha varit bästa skolkommun till att nästan ligga på sistas plats i Lärarförbundets ranking.

2010 och 2011 låg de högst upp bland landets 290 kommuner. 2018 låg Arvidsjaur på plats 276 av 290.

På lärarförbundets sida står: Låg andel godkända elever och låg andel utbildade lärare gör att Arvidsjaur placerar sig bland de lägst rankade skolkommunerna -2018

I ett försök att få ordning på kvalitén i skolan har kommunen valt att säga upp hela skolledningen och införa en ny ledningsmodell med en enda superrektor som skulle ha fyra biträdande rektorer under sig.

Återinförde gamla systemet

Den nya skolchefen Stefan Millgård såg att rektorerna inte mådde bra på jobbet och återinförde det gamla systemet med rektorer på varje skola. Något som barn och utbildningsnämnden tyckte var okej, men som andra inte tyckte om. Andra politiker anser att kommunfullmäktiges beslut gäller tills nytt beslut är taget.

– Det jag säger är att fullmäktiges beslut gäller tills dess att fullmäktige beslutar något annat, säger Sara Lundberg, (S) kommunalråd i Arvidsjaur.

Skolchef slutar

Nu efter bara ett år vill skolchefen inte jobba kvar på grund av konflikterna och flera rektorer har också sagt upp sig. Och Arvidsjaur står utan skolchef och flera rektorer. Barn och utbildningsnämden meddelar dock att man har flera bra sökande och att personalfrågan nog ska lösas. Nu ser det alltså ut som om man lyssnat på den avgående skolchefen och backar från kommunfullmäktiges vision om en enda superrektor.

-  Det lutar väl åt det, men det är inte så uttalat, säger Sara Lundberg (S).

Men du tror att kommunfullmäktige kommer att fatta ett nytt beslut i höst?

– Jepp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.