Arvidsjaurs flygplatschef Ralf Lundberg. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Arvidsjaurs flygplats kräver flera miljoner i kompensation

Publicerad

Arvidsjaurs flygplatsledning kommer att kräva staten på drygt tre miljoner kronor i kompensation för uteblivna intäkter efter Nextjets konkurs.
– De pengarna måste vi få tillbaka av staten, säger flygplatschefen Ralf Lundberg.

Verksamheten ligger nere och det är tyst och öde på Arvidsjaurs flygplats.

Den elektroniska tavlan över ankommande och avgående flyg är tom sedan Nextjets konkurs i onsdags och så ser det ut att bli till och med september.

”En halvmesyr”

I stället kan det bli buss- och taxiresor mellan Arvidsjaur och Luleå och mellan Luleå och Arvidsjaur.

– Det är en avart. Jag gillar det inte alls. Vår flygplats skulle i så fall bli en sorts busstation och det var aldrig meningen, säger Ralf Lundberg, chef för Arvidsjaurs flygplats.

– Den här frågan är viktig för vår bransch och vi tycker att den skötts väldigt dåligt. Vi vill ha en stabil lösning och inte den här typen av halvmesyr. Det är vårt budskap, säger Robert Granström, ordförande i biltextföretagens samorgansiation.

Kräver kompensation

Men flygplatsledningen kräver kompensation för de förlorade intäkterna efter Nextjets konkurs, cirka 3,2 miljoner kronor till och med september. 

– De pengarna måste vi se till att vi får tillbaka av staten. Det är ju inte vi som orsakat den här staten, utan det är statens ansvar. Vi kommer att ta upp den diskussionen inom de närmaste veckorna, säger Ralf Lundberg.

Ingen av de 27 anställda kommer att sägas upp, men flygplatsledningen har olika planer på hur deras löner ska finansieras.

– Jag kommer att låna ut en del folk till  andra flygplatser som har bekymmer med att rekrytera personal under sommaren och så ska kommunen ta över ett par man också, säger Lundberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nextjet

Mer i ämnet