Foto: SVT/Benny Lindberg

Därför slutade Lekfalk som regionchef

Publicerad

För många misslyckade EU-projekt med minusresultat som följd, ett arvodesbråk med ordföranden och styrelsens ovilja att sanera ekonomin. Det var bland annat därför som Ingela Lekfalk slutade som regionchef för Företagarna Norrbotten.

Ingela Lekfalk var regionchef för Företagarna Norrbotten i ett drygt år. Hon tillträdde i augusti och slutade i september 2015.

Och företrädaren Kjell Hjelms första EU-projektmiss fick hon kännedom om snabbt.

Drog in sina medel

Kände du till Företagarna Norrbottens hantering av projekt och avtal med projektledare?

– Länsstyrelsen ringde mig under min första vecka som regionchef och aviserade att de skulle dra in sina medel. Då uppmärksammades jag även på det annorlunda avtalet med projektledaren, säger Ingela Lekfalk.

Vad vidtog du för åtgärder?

Jag och tidigare ordföranden Eilert Isaksson jobbade tillsammans med revisorn och informerade riksorganisationen om den uppkomna situationen. Efter detta så informerades hela styrelsen. Tillsammans med Företagarnas revisor lade vi fram en åtgärdsplan som bland annat innehöll rutiner vid upphandling och anställning av projektledare.

Överraskande val

Efter årsstämman 2015 blev den tidigare regionchefen Kjell Hjelm invald i styrelsen. Hur gick det till?

– Valberedningen lade fram sitt förslag på styrelse under sittande årsstämma. Sedan röstade årsstämman ja till valberedningens förslag, säger Ingela Lekfalk.

Kände medlemmarna och valberedningen till Kjell Hjelms projekthantering och EU-missar?

– Det är omöjligt för mig att svara på vad enskilda medlemmar eller personer i valberedningen visste eller inte.

Vad tycker du om att Kjell Hjelm senare blev invald i Företagarna Norrbottens styrelse?

– Jag blev väldigt överraskad. Men rollen som regionchef är att verkställa och förhålla sig till medlemmarnas demokratiska beslut inte att tycka till i media. Vad jag personligen tyckte och tycker håller jag för mig själv, säger Ingela Lekfalk..

”Sorglig del”

Varför slutade du?

– Redan när jag började på Företagarna Norrbotten i juni 2014 så var det planerat att jag i november 2015 skulle ha premiär på en pjäs som jag skrivit och även regisserade. I samband med den produktionen, som fick en mycket längre turné än planerat, så valde jag att lämna Företagarna, säger Ingela Lekfalk och fortsätter:

– Sedan bidrog det självklart att det blev för mycket fokus på att hantera de projekt och minusresultat som beslutats före min tid som regionchef. Det var en sorglig del i det annars väldigt roliga arbetet som regionchef och inget som varken jag, tidigare ordföranden Eilert Isaksson eller revisorn Samuel Jormvik tog lätt på.

Två andra frågor som påverkat henne var arvodesbråket med ordföranden Eva Quist och styrelsens ovilja att sätta in sparåtgärder för en ekonomi i balans.

Ingela Lekfalk tycker att det är märkligt att Eva Quist påstår att Lekfalk ändrat protokollet när hon enligt egen utsago protesterat högljutt mot ordförandes förslag att höja sitt arvode i strid med årsstämmans beslut.

Lärorikt år

Men sammanfattningsvis tycker hon att det blev ett lärorikt år med Företagarna i Norrbotten.

– Det jag alltid kommer att bära med mig är den stolthet jag känner över att ha haft förtroendet att företräda alla företagsamma företagare som vi har i länet.

Vad tror du om framtiden för Företagarna Norrbotten?

– De har anställt en bra kille som ny regionchef, Tomas Blomster, så det finns alla förutsättningar och jag hoppas verkligen att det rätar till sig för Företagarna Norrbotten. De är en viktig organisation med en stark röst för företagarna i länet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Granskning av Företagarna Norrbotten

Mer i ämnet