Vädret spelar ingen roll. Åsa Emanuelsson i Gällivare har sprungit varje dag under tre års tid. Följ med när Åsa springer sitt 1095:e löppass på rad. Foto: Thommy Johansson/SVT

Åsa i Gällivare har sprungit varje dag – i tre år: ”Springer ifrån alla måsten”

Uppdaterad
Publicerad

Åsa Emanuelsson firar att hon sprungit varje dag i tre års tid. Det började som en utmaning, att springa en runstreak, och sedan har hon fortsatt att löpa – och hon tänker inte sluta.

 – Jag springer för att det är kul och jag mår bra. Man får rensa tankarna. Det är en ventil, säger Åsa Emanuelsson till Sameradion & SVT Sápmi.

Åsa Emanuelsson har sprungit i 1 095 dagar och tycker det är toppen för hälsan. Foto: Stefan Karlsson/Sameradion & SVT Sápmi

”Jag tål mycket träning”

Åsa Emanuelsson kommer  från Ammarnäs i Västerbotten, men är bosatt i Gällivare. Hon har idrottat sedan barnsben och deltagit i många same-SM.

På senare år har hon satsat på längre distanser, maraton och ultralopp, som UltraVasan 2017, där hon kom på en 20:e plats.

– Jag känner att min kropp tål ganska mycket träning, säger hon som idag firar att hon sprungit 1095 dagar i sträck.

Goda råd

Även om Åsas runstreak inte var ett nyårslöfte, så skickar hon med ett råd.

– Man kan göra en runstreak om man inte gillar att springa. Men viktigast är att du gör någonting varje dag i 20 minuter.

Se videoklippet när reportern följde med när Åsa sprang sin 1095:e runstreak. 

Vad är en runstreak?

Runstreak handlar om att man springer en liten stund varje dag. Enligt internationella regler så ska man springa en mile (cirka 1,6 km) eller att man springer/joggar 20 minuter per dag. 

Ellen Westfelt innehar Sveriges längsta runstreak, då hon startade sin runstreak 4 september 2013. 

Världens längsta runstreak innehar Ron Hill från England, enligt tidningen Runner´s World. Han sprang i 52 år och 39 dagar innan hälsan sa stopp. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.