Åsas och Rufinas tågresa till Älvsbyn tog 40 timmar

Uppdaterad
Publicerad

Inställt tåg, lokfel, växelfel och ingen mat är de upplevelser som Åsa och Rufina Larsson tar med sig från sin 40 timmar långa resa från Stockholm till Älvsbyn.

– Det var varmt och jobbigt och man fick inte komma ut, säger Rufina Larsson.

Det har varit svårt för tågresenärer som försöker ta sig till Norrbotten. I början av december ställdes avgångar mellan Luleå och Kiruna in då tågen gått sönder – och de senaste veckorna har kantats av ytterligare teknik- och personalproblem.

– Vi har överlevt den här resan och kommer att vila upp oss, men att det ska funka så här dåligt i Sverige är en katastrof. Ska man åka med kollektiva färdmedel ska man nog inte planera att man ska vara hos någon en viss tid – det funkar sällan, säger Åsa Larsson.

Stående i timmar

Läget i hela tågtrafiken var osäkert under juldagarna då personal saknades och avgångar ställdes in. Åsa och Rufina Larsson kom iväg till slut men resan tog stopp flera gånger, bland annat ledde ett växelfel till att de blev stående i timmar.

Förutom att maten tog slut på tåget hade Rufina Larsson, som ska flytta hem till Piteå för att gå gymnasiet, även en avtalad tid för att hämta en lägenhetsnyckel. En nyckel som fick hämtas ut av en vän till Åsa Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.