Asbetsrivning stoppad

Uppdaterad
Publicerad

Renoveringsarbetet på Terrassgatan stoppat

Arbetsmijöverket stoppade idag renoveringsarbetet på en byggarbetsplats i Kiruna.

Det inhyrda företaget hade inte tillstånd att hantera asbest och har gjort arbetet på ett otillåtet sätt.

Det är renoveringen av fönster och balkongdörrar de kvarvarande punkthusen på Terrassgatan i Kiruna som gick snett.

Eternitplattor som demonterades vid balkongödörrarna har visat sig innehålla asbest. De bröts loss, slängdes ned från balkongerna och ligger fortfarande krossade på marken nedanför ett av husen.

På tisdagen gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion och inspektören Lena Meyer stoppade arbetet med omedelbar verkan.

– Man får bara utföra den här sortens arbete om man har tillstånd och det hade inte det här företaget. Skivorna skulle ha förpackats i slutna behållare, säger hon.

LKAB ansvarar för de boende

Det är entreprenörern för renoveringen som har miljöansvaret för de arbetstagare som har utfört renoveringsarbetena. Men ansvaret för de boende har hyresvärden LKAB fastigheter.

LKAB fastigheter har informerat de boende om att man har hanterat asbest på ett otillåtet sätt och att det nu ska saneras. Bland de hyresgäster som Nordnytt har talat med sprider sig oron.

Markus Stoor anser att LKAB fastigheter borde beställa en utredning om i fall de är utsatta för hälsorisker.

– Jag hoppas att det inte ska vara någon fara men jag skulle gärna vilja ha det bekräftat, säger han.

Thomas Lindgren är projektchef vid LKAB fastigheter och även projektledare för just det här renoveringen. Han säger att han ser mycket allvarligt på det som har hänt. Men de som har löpt störst risk av att ha andats in det farliga asbetstdammet är de som har utfört renoveringen.

Han ser det som liten risk att de boende ska ha blivit drabbade och vet inte om det går att mäta på något sätt om det har kommit in hälsofarligt damm in i lägeheterna .

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.