Astmaforskningen visar att det finns ett samband mellan astma och låg socioekonomisk status. Foto: Erik Simander / BILDBYRÅN

Astma kan kopplas till låg socioekonomisk status

Uppdaterad
Publicerad

Forskning tyder på att det finns en koppling mellan astma och låg socioekonomisk status. Och sambandet gäller framför allt för kvinnor med låg inkomst.

Det är Region Norrbotten och Umeå universitet som ligger bakom studien.

– Vi kan med 95 procents säkerhet säga att det finns ett samband mellan astma och låg socioekonomisk status. Studien kan inte visa orsakssamband men vi kan med säkerhet säga att sambandet existerar i Sverige, säger Helena Backman, forskare vid Region Norrbotten och Umeå universitet.

Särskilt gäller det här kvinnor med låga inkomster som löper en högre risk för astma något forskarna inte såg bland män med låg inkomst.

Samband med ökade klasskillnader

Samtidigt har klass- och inkomstskillnaderna ökat kraftig i Sverige visar bland annat rapporter från det ekonomiska samarbetsorganet OECD. Nu ska forskarna se om det finns samband som kan knytas till de ökade skillnaderna.

– Man ser de ökade inkomstklyftorna samtidigt som utbildningsnivån generellt har ökat över tid. Och vad händer då med sambandet mellan astma och socioekonomisk status? Det är en fråga vi vill besvara, säger Helena Backman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.