Astma ökar i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Lungsjukdomen KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom) har minskat medan astma har ökat hos Norrbottens befolkning under de senaste tjugo åren. Minskningen av KOL tros vara årtionden av minskad rökning.

Däremot är det oklart varför antalet fall av astma har ökat. Detta enligt en ny avhandling från Umeå Universitet som är skriven av doktoranden Helena Backman från Luleå.

– Det är så klart väldigt positiv att förekomsten av KOL har minskat i Norrbotten, men varför astma ökar vet vi ännu inte, säger Helena Backman i ett pressmeddelande.

Två procentenheter mer

Avhandlingen visar att pararellt med minskade rökvanor hos befolkningen så minskade förekomsten av KOL mellan 1994 och 2009. Samtidigt har läkardiagnosticerad astma ökat mellan 1996 och 2006 från 9,4 procent till 11,6 procent av befolkningen. Ökningen tyder delvis på en ökad diagnostik av astma, men även på en reell ökning av astma i befolkningen.

Nya referensvärden

I hennes avhandling visar hon också att referensvärden som används i dag vid mätning av lungfunktion är för låga. Helena Backman presenterar därmed nya uppdaterade referensvärden för mätning av lungfunktion.

– Korrekta referensvärden för vad som anses vara frisk lungfunktion är viktigt vid bedömning av sjukdomsförlopp och svårighetsgradering av både astma och KOL. Vi har upptäckt att vissa referensvärden som idag används i vården inte passar vår befolkning, säger Helena Backman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer