Asylsökande ska utbildas i samhällsfrågor i Boden

Uppdaterad
Publicerad

Från och med första oktober kommer en särskild samhällsintroduktion bli obligatorisk för asylsökande i Sverige. Introduktionerna kommer bland annat att hållas i Boden.

Migrationsverket har under många år erbjudit asylsökande en samhällsintroduktion men då har deltagandet varit frivilligt. Introduktionen har i första hand fokuserat på asylprocessen.

Syftet med den nya introduktionen är att ge de asylsökande större förståelse för hur det svenska samhället fungerar, rättigheter och skyldigheter som asylsökande men även bättre förutsättningar att integreras i landet för de som beviljas uppehållstillstånd.

Migrationsverkets mål är att detta ska ske tidigt i asylprocessen, helst redan inom 14 dagar från att asylsökan har registrerats. Myndigheten föreslår att samhällsintroduktionen ska ges på sex orter i Sverige: Boden, Sundbyberg, Flen, Norrköping och Malmö.

Den kommer inte att ersätta den längre samhällsorienteringen som ges av kommunerna när den asylsökande beviljas uppehållstillstånd.

Samhällsintroduktionen har delats upp i fyra block: asylprocessen, livet i Sverige, svensk lagstiftning och demokrati, normer och värderingar som fördelas över två halvdagar. De olika passen kommer att finnas tillgängliga på olika språk och kommer ledas av Migrationsverkets egen personal.

Källa: Migrationsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer