Tre män åtalas för mord i Kiruna – offret ströps till döds efter misshandel

Uppdaterad
Publicerad

Tre män åtalades idag misstänkta för mordet på en 28-årig Kirunabo som hittades död i Parakka, sydöst om Kiruna, i somras.

29-åringen som varit saknad en tid anmäldes försvunnen av anhöriga i slutet av juli i år. Polisen misstänkte till en början att det rörde sig om ett människorov, men när 29-åringens döda kropp hittades ändrades misstankarna till mord. Tre män i åldrarna 38, 37 och 29 år, anhölls senare och häktades misstänkta för brott.

Bedöms som grovt

Nu har de tre männen åtalats för mord och brott mot griftefriden. Enligt åtalet ska de tillsammans ha bundit fast offret och sedan slagit honom med tillhygge, stampat och sparkat på honom innan han ströps till döds. Händelsen inträffade i Kiruna på en adress där 37-åringen och 29-åringen är bosatta.

Misstänkt mord i Kiruna – kropp hittad i Parakka

Brott mot griftefriden

Efteråt har de hanterat kroppen när mannen var avliden genom att linda in liket i ett tyg, sedan ska de ha transporterat kroppen till Parakka med bil, grävt ner den i ett dike i skogen och tänt på. Det hände den 27 juli 2019, två dagar efter anmäldes 29-åringen saknad.

Brottet bedöms som grovt och gärningsmännen bedöms ha visat synnerlig hänsynslöshet.

”Alla tre misstänkta har erkänt delaktighet i det våld som lett till mannens död. Två av männen har dessutom erkänt brott mot griftefrid”, skriver vice chefsåklagare Anna Bergström vid Åklagarkammaren i Luleå i ett pressmeddelande.

Åtalet är inlämnat till Gällivare tingsrätt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Kiruna – kropp hittad i Parakka

Mer i ämnet