Lenita Ericsson (S), Niklas Nordström (S) och förre kommundirektören Mikael Lekfalk. Foto: SVT

KRÖNIKA: ”Att granska makten är vår viktigaste uppgift”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

SVT:s avslöjande om att kommundirektören Mikael Lekfalk anlitat konsulter till en kostnad av 30 000 kronor i månaden för 1,5 dagars jobb fick snabbt konsekvenser. Kommundirektören fick avgå, och några dagar senare avgår även kommunalrådet Niklas Nordström. Anledningen uppges vara akut stress.

Lenitha Andersson-Junkka

Redaktionschef och ansvarig utgivare SVT Norrbotten

Kommundirektören har också blivit polisanmäld för trolöshet mot huvudman men uppger att upphandlingen av konsulttjänsten var politiskt förankrad i kommunledningen. Något som dementerades av Niklas Nordström.

Oppositionen, som också har ledamöter i kommunstyrelsen, säger sig inte heller känna till konsultavtalen och hänvisar till att det är kommunstyrelsens ordförande, kommunalrådet Niklas Nordström, som bär ansvaret.

Lekfalks mentor

Hela kommunstyrelsen informerad

I dag kan SVT avslöja att kommunstyrelsen fått information om kommundirektörens budgetavvikelser. Men ingen har reagerat på detta. Kommunstyrelsen leds av Socialdemokrater och Niklas Nordström var ordförande, numera är Lenita Ericsson det. Men där sitter sammanlagt 15 politiker från olika partier som också fått informationen. 

SVT:s främsta uppgift är att granska makthavare och politiker men också att berätta för publiken vad politiker och makthavare planerar att göra för skattepengarna så att medborgarna kan ha en chans att sätta sig in i den politiska processen innan beslut är taget. Det är precis det vi har gjort.

Hat och hot på sociala medier

Men diskussionen har också kommit att handla om något annat, nämligen kommentarerna på mediernas Facebook-sidor då kommunalrådet avgår på grund av akut stress som delvis uppges komma från stämningen på sociala medier. Därför vill jag klargöra hur vi jobbar med sociala medier.

På Facebook kan alla kommentera och interagera med SVT och plattformen är ett sätt att nå läsare och kommunicera kring vår journalistik. Det finns ingen möjlighet för oss att förhandsmoderera kommentarer utan redaktionen går igenom dem allt eftersom de kommer in. Vi har också en modereringsdesk som går in och försäkrar sig om att förtal och kränkningar inte förekommer. Men eftersom inlägg går rakt ut kan vi inte garantera att vi hinner se inlägg före alla andra Facebookanvändare.

I våra artiklar och inslag väljer vi journalister vilka röster som ska komma till tals och vi är noga med att alltid låta motparten kommentera ett påstående. På sociala medier bestämmer vi inte vilka som ska få kommentera och därför kan kommentarerna ge en ensidig bild av opinionen. Som ett exempel kan det vara hundra kommentarer skrivna av folk som är mot ett politiskt beslut men inga kommentarer av de som är för. Men det behöver inte betyda att det inte finns någon som är för beslutet. Detta är problematiskt när tongången är hård. Samtidigt möjliggör sociala medier en röst för alla. 

”Vår viktigaste uppgift”

Det finns också nyanser i det som skrivs. Vissa rena hatiska kommentarer plockas bort men att kritik mot hur kommunen styrs måste få förekomma. Här har alla vuxna människor ett ansvar för att hålla en god ton.

För att en demokrati ska fungera krävs ett samhälle där många personer vill jobba politiskt. Tongången får inte vara så hård att ingen vill eller orkar ha ett politiskt uppdrag. Men för att en demokrati ska fungera krävs också medier som granskar makten och avslöjar missförhållanden för att förändring och förbättring ska kunna ske. Det är vår viktigaste uppgift.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Lekfalks mentor

Mer i ämnet