En man i Norrbotten döms för olaga hot sedan han riktat ett luftgevär mot fyra ungdomar som kastade snöbollar på hans hus. Fotot är en genrebild. Foto: Genrebild, Alex Brandon/AP

Riktade gevärspipa mot skolbarn i Norrbotten – efter snöbollsattack

Publicerad

Fyra skolelever i Norrbotten kastade snöbollar och isklimpar mot ett hus som ligger granne med skolan. Då blev den boende fly förbannad, och stack ut en gevärspipa från ytterdörren och riktade den mot barnen. Nu döms han för olaga hot.

Det var i början av mars det här året som skoleleverna, alla 13 eller 14 år gamla, ska ha kastat snöbollar mot huset. Då ska mannen, som är 50-årsåldern, ha tryckt ut ett gevärsliknande föremål och riktat det mot barnen.

Barnen blev rädda för vapnet som senare visade sig vara ett luftgevär.

Dagsböter och skadestånd

Åtalet har till största del byggt på målsägandenas uppgifter och tingsrätten går på den linjen. De anser att vittnesmålen är samstämmiga med ett logiskt sammanhängande händelseförlopp.

Mannen döms till 100 dagsböter om 50 kronor (totalt 5 000 kronor) och ska dessutom betala 5 000 kronor var till två av fyra målsägande.

Domen kan överklagas senast den 20 december 2022.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.