Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Forskare vid Luleå tekniska universitet vill nu göra fiskfoder och vaccin av avfallsströmmarna. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Avfall från fiskodlingar kan bli del av framtida vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Fiskodlingar kan vara en av lösningarna för att klara framtidens matförsörjning till en växande befolkning. För att lösa miljöproblem en sådan utveckling för med sig vill forskare på Luleå tekniska universitet nu göra fiskfoder och vaccin av avfallsströmmarna.

Forskarna i biokemisk processteknik vid LTU försöker ta fram olika produkter genom att odla marina mikroorganismer i avfallströmmarna från tunga industrier. Bland annat försöker de omvandla skogsavfall och sjöpungsrester till kostfiber som ska få fart på tarmen.

När Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten nu försöker få till en etablering av en större fiskodling i Sunderbyn utanför Luleå kan forskarna bli en del i att få fiskodlingen att vara miljömässigt hållbar.

Vill göra fiskfoder av avfallsströmmarna

Till exempel skulle avfallet från fiskodlingen kunna omvandlas till fiskfoder som är rikt på protein och omega 3 – och på så sätt skulle det bli en cirkulär produktion av livsmedel.

I klippet hör du Ulrika Rova, professor i biokemisk processteknik vid LTU, om hur universitetet skulle kunna vara med i utvecklingen av hållbara fiskodlingar i Norrbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer