Nytt avslag för Icehotel oroar inte dess grundare Yngve Bergqvist. Foto: SVT

Avslaget oroar inte Icehotel

Uppdaterad
Publicerad

Bygglovet för Icehotel 365 i Jukkasjärvi är fortfarande olöst. Efter flera turer hos länsstyrelsen i Norrbotten avslår även mark-och miljödomstolen ishotellets överklagan.

– Jag har just fått domen och inte hunnit läsa den, men jag är inte orolig att avslaget ska påverka verksamheten, säger Yngve Bergqvist, grundare av Icehotel.

Många turer

SVT Nyheter Norrbotten har tidigare berättar om de många turerna kring bygglovet. Sommaren 2016 överklagande en boende i Jukkasjärvi bygglovet som Kiruna kommun beviljat. Länsstyrelsen gav kommunen bakläxa eftersom det ansetts att grannarna till anläggningen inte fått rätt information om byggplanerna.

”Gammal detaljplan”

Myndigheten anser att bygglovet avviker för mycket från detaljplanen och i slutet av juni upphävdes kommunens beslut. Och nu har mark-och miljödomstolen alltså beslutat att avslå Icehotels överklagan.

– De har gjort bedömningen utifrån den gamla detaljplanen. En ny detaljplan för området kommer relativt snart att presenteras och då får domstolen rätt information. Vi kommer att överklaga, säger Yngve Bergqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.