Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör varför Stig Laestadius tycker att det är självklart att en kommunal bad- och tvättstuga ska finnas i Kirunas byar.

Bad- och tvättstugorna i Kiruna blir kvar: ”Vi är många som samlas här i bastun”

Uppdaterad
Publicerad

Det var nära att kommunledningen tog beslutet att avveckla bad- och tvättstugorna i Kirunas byar. Men bybornas protester gjorde att kommunstyrelsen ändrade sig i sista minuten när beslutet om att dra in driftbidragen till bad- och tvättstugorna i byarna togs.

När kommunstyrelsen i Kiruna hade ärendet om att dra in driftbidraget och säga upp avtalet om bad- och tvättstugorna i byarna så var det mycket nära att beslutet klubbades igenom, men protesterna från byborna hördes ända till Kirunas stadshus och det beslutades att bad- och tvättstugorna blir kvar.

– Jag blev orolig när jag hörde att bad- och tvättstugan skulle avvecklas i nuvarande form,  för det är många som använder och behöver tvättstugan säger Maria Zakariasson i Övre Soppero.

– Jag tyckte att kommunen ska ha den här servicen för byborna, säger Stig Laestadius i Övre Soppero.

Uppfördes under senare delen av 1950-talet

Bad- och tvättstugorna i Kirunas byar uppfördes under senare delen av 1950-talet när vatten- och avlopps lösningen inte var helt utbyggd. Stadsbyggnadsförvaltningen hade i uppdrag att utreda bad- och tvättstugornas framtid, när ärendet kom upp till kommunledningen för beslut kom ny information från byborna.

– Jag hade fått höra att det var något gammalt som levde kvar och som inte var så värdefullt längre, men signalerna från byarna var att det här var jätteviktigt och att bad- och tvättstugorna måste finnas kvar, säger Gunnar Selberg (C) kommunalråd.

Det var en liten sak för kommunen, det årliga driftbidraget till bad- och tvättstugorna i  Övre Soppero, Lanavaara, Lainio och Parakka är på 162 500 kronor men att bad- och tvättstugorna räddades i sista minuten är en stor sak för byborna.

– Bad- och tvättstugan är en social samlingspunkt för folk, vi är många som samlas här i bastun, det är alldagligt prat och problemlösningar som avhandlas här, så stugan är viktig säger Stig Laestadius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer