Direkthandeln från bönder i Norrbotten växer under coronan

Uppdaterad
Publicerad

Fenomenet bagagelucke-handel där konsumenten kan handla varor direkt från producenterna har tagit rejäl fart i Norrbotten sedan coronapandemin blev ett faktum.

– Det här har fullkomligt exploderat i Norrbotten, säger matkonsulten Pelle Johansson vid Hushållningssällskapet i Luleå.

Ringar på vattnet

Vid Bälinge bondgård utan för Luleå var man med och startade upp den första REKO-ringen för den här typen av handel i Norrbotten. Och fram tills för några månader sedan fanns det bara en REKO-ring i länet där norrbottningarna kunde handla på det här viset. Men sedan coronaviruset blev ett faktum har det blivit många ringar på vattnet.

Coronaviruset i Norrbotten

Fler kommuner hakar på trenden

– En lång tid fanns bara reko-ringen som Luleå och Boden delar på men nu har lokalproducenter i Piteå, Jokkmokk, Gällivare, Övertorneå, Haparanda och Pajala hakat på trenden och startat egna REKO-ringar där de säljer lokala råvaor och produkter, säger Pelle Johansson.

I klippet hör du hur bagagelucke-handel går till och varför den tros ha tagit fart just under coronaepidemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet