Balettskola vill ha fler elever

Uppdaterad
Publicerad

I Piteå finns en av landets tre balettskolor för mellanstadieelever. Och de ser gärna att fler söker.

När vi besöker Svenska Balettskolan i Piteå har femteklassarna lektion i balett. Barnen tränar både hållning, styrketräning och grundläggande balettsteg. Passet pågår i 1 timme och 45 minuter. De har dans cirka 10 timmar per vecka och dessutom rena fyspass, förutom de vanliga lektionerna.

-Jag tycker man vänjer sig med att träna mycket, säger Felicia Öquist Sommerschein.

-Det är faktiskt jättebra att träna så mycket när man är så liten, säger Emma Idén Asker, lärare och konstnärlig ledare  på skolan.

Inte farligt träna mycket

-Alla 10-åringar borde träna mycket mycket mer än de gör. Dels för att kunna koncentrera sig bättre på de teoretiska lektionerna, och sen får de med sig en bra kroppshållning för resten av livet. Och det är inte farlig för dem. Det finns forskat på hur vi ska lägga upp träningen, säger Emma Idén Asker.

Sist hade skolan 30 sökande till 15 platser, men bara 10 antogs.

-Vi behöver fler sökande, så vi kan hålla rätt nivå på eleverna, säger Emma Idén Asker.

Antagningsprov

När man söker till skolan får man dansa inför en jury under tre dagar. Juryn är utvald av Skolverket och reser runt till alla de tre skolorna i landet.

Herman Nordström är den enda killen i klassen och han berättar att han kände sig lite dum på antagningsprovet när han upptäckte att han var ensam kille. Men nu har han vant sig.

-På antagningsprovet var vi aldrig ensamma, utan vi gjorde olika övningar i grupp framför juryn, säger Herman Nordström.

-Juryn tittar mest på vad man har för fysiska förutsättningar och det innebär att man inte behöver ha dansat innan, oavsett om man söker till sjuan eller fyran, säger Emma Idén Asker. 

-De tittar mest på musikalitet och om de tror att kroppen ska hålla för en sån här lång träning..

Nu har skolan funnits i tre år och har elever i klasserna fyra, fem och sex. Meningen är att det ska fyllas på underifrån och till slut ska man ha balettklasser från fjärde till nionde klass.

Riksintag

Skolan har riksintag. Det betyder att elever från hela landet kan söka sig hit, men än så länge är det bara barn från Norrbotten som går här.  Det finns inget internat kopplat till skolan, utan man tänker att det finns andra sätt att lösa det om det skulle bli aktuellt.

-Kanske nån familj som redan har barn i klassen skulle kunna ha en inneboende från en annan del av landet om det skulle behövas, säger Emma Idén Asker.

Och hon hävdar bestämt att det är nödvändigt att börja dansa redan i fyran om man ska komma nånstans inom balett.

-Ja, det är så mycket kroppen måste lära sig, så det tar åtta, nio år att bli färdigutbildad.

-Jag dansade mycket när jag var liten också, säger Herman Nordström. Jag gillar dans för att man får uttrycka sina känslor mycket.

Men även om balett verkar vara favoritdansen för Herman Nordström just nu så har han också dansat breakdance tidigare och tycker också om moderna dans när de tränar det på skolan. De får också testa improvisation, akrobatik och karaktärsdans.

Felicia Öquist Sommerschein tycker om gymnastik och stretching och armrörelserna i baletten.

Och hon tvekar inte en sekund när vi frågar henne om hennes framtidsdrömmar.

-Jag drömmer om att dansa på Operan, till exempel Svansjön, säger Felicia Öquist Sommerschein.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer