Bara 40 norrbottningar hade antikroppar berättar smittskyddsläkare Anders Nystedt. Foto: Erica Larsson / SVT

Bara 40 norrbottningar hade antikroppar

Uppdaterad
Publicerad

För de som vill se flockimmunitet i Norrbotten är resultaten från första veckan av provtagning i Norrbotten dyster. Enbart 3,2 procent av de provtagna påvisade antikroppar mot covid-19, det visar smittskyddsläkare Anders Nystedts sammanställning.

Från och med första september erbjuds alla norrbottningar test om de har antikroppar mot covid-19. I tisdags startade testerna och region Norrbotten som utbildat ett 70-tal personer räknar med att hälften av norrbottningarna kommer att ta provet.

– 1 232 prover är tagna så här långt. 40 personer, alltså 3,2 procent var positiva, säger smittskyddsläkaren.

Coronaviruset i Norrbotten

Kan ändå vara immun

En förklaring bakom de låga talen kan vara att de som redan haft konstaterad covid-19 inte testar sig och att det inte är säkert att man utvecklar mätbara antikroppar enligt Anders Nystedt. 

– Immuniteten eller förmågan att stå emot kan ju vara mycket högre. Det är inte nödvändigtvis så att de som inte har haft antikroppar inte har motståndskraft. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet