Några av de omhändertagna hundarna Foto: SVT

Rusning efter omhändertagna hundar – bara elva kvar

Publicerad

Av de 54 draghundar som omhändertogs av länsstyrelsen i Norrbotten på grund av svåra missförhållanden är det i dagsläget endast elva hundar som fortfarande inte fått en omplacering.

– Jag hade aldrig trott att det skulle gå så bra, säger Andreas Laine från Binagården i Luleå som är en av de hundgårdar som fått ta hand om hundar inför omplaceringarna.

Han säger att de flesta av hundaren kommer att användas som draghundar för tävlingskörning, turistnäringen eller för körning aktivt på hobbynivå.

De 54 hundarna, både vuxna och valpar, som omhändertogs av länsstyrelsen behövde nya ägare annars skulle de avlivas.

– Vi har fått en god blandning på de nya ägarna. Det handlar om allt från de med verksamhet i Sverige till personer från Norge, Tyskland och Finland.

Vill sprida hundarna

Anledningen till att man vill sprida hundarna är att inte bulvaner ska köpa tillbaka dem till den tidigare ägaren.

Andreas Laine berättar att åtta av de återstående elva hundarna troligen får nya ägare men att det i dagsläget är oklart hur det går med tre av hundarna på grund av ålder och sjukdom.

– Det får veterinären ta ställning till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer