Platsen där Barents Center planerats Visa alla (2)
Visa alla (2)

Barents center: ”Inget Shangri-La för kommunen”

Uppdaterad
Publicerad

Haparanda kommun polisanmälde i dag den förre kommunchefen Patrik Oja, misstänkt för trolöshet mot huvudman och tagande av muta och menar att man kan säga att det var naivt att tro Barents center skulle bli ett Shangri-La för kommunen.

Det är kommunalrådet Peter Waara (S) som gör kopplingen till den fiktiva paradisplatsen Shangri-La i samband med dagens presskonferens om den uppmärksammade polisanmälan mot den förre kommunchefen.

”Nu är nu”

– Man kanske kan tycka att vi var naiva att tro att Barents center skulle vara ett Shangri-La för Haparanda, men då var då och nu är nu. Vi hade naturligtvis gjort annorlunda i dag, men hur vi hade gjort kan jag inte säga, säger Peter Waara.

I frågan om Barents center och gropen på gränsen säger han så här:

– Vi har ett avtal med Avalanche Capital om att Barents center ska byggas, men de har inte ordnat finansieringen och det är ett orosmoln inför 1 januari 2020 då avtalet går ut. Det som nu hindrar projektet just nu är flera optioner i gropen som belånats och som måste finansieras. Ju längre tid det går till byggstarten, ju mer osannolikt blir det, säger han.

”Moraliskt förkastligt”

Peter Waara och kommunchefen Lena Ekh var överens om att det nu handlar om att göra rätt och därför lämnades polisanmälan mot förre kommunchefen in i dag.

– Vi vill bland annat att det utreds om de optioner på aktier som han fått är att betrakta som tagande av muta. Att han fått optionerna som ersättning för att han genomfört upphandlingen som Fahlander-sfären tog hem, säger kommunchefen Lena Ekh. 

– Alldeles oavsett om han brutit mot lagen eller inte så är det moraliskt förkastligt att från ena dagen till den andra byta plats i förhandlingsrummet, säger Peter Waara.

SVT Nyheter Norrbotten har försökt att nå Patrik Oja men utan att lyckas nå honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.