Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Emma Sandqvist och Oliver Roos berätta hur de hjälpte ett litet blöjbarn som rymt hemifrån mitt i natten. Foto: Nanna von Essen/SVT

Emma och Oliver i Piteå nattcruisade med A-traktor – räddade vilset barn i blöja

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar i Piteå som kör A-traktor får ofta ta emot mycket kritik. Men natten mot söndag blev Emma Sandqvist och Oliver Roos hela Piteå kommuns hjältar när de hjälpte ett litet barn, endast iklädd blöja och snuttefilt, som rymt hemifrån mitt i natten.

Klockan var runt 01 natten mot söndag när Oliver Roos och Emma Sandqvist körde runt i en A-traktor i Munksund och upptäckte ett litet barn, endast iklätt blöja och snuttefilt, som promenerade omkring mitt ute på en större gata.

”Han satt med snuttefilten”

– Han hade öppnat dörren själv mitt i natten när föräldrarna hade glömt att låsa den, säger Emma Sandqvist.

Emma och Oliver stannade, såg att ingen vuxen syntes till och bestämde sig för att plocka upp den lilla pojken och låta honom värma sig inne i A-traktorn medan de kontaktade polisen. Oliver passade även på att knacka på dörrar för att kunna lokalisera barnets föräldrar.

– Vi stoppade in honom i epan och skruvade upp värmen och så satt han där med sin lilla snuttefilt, säger Oliver Roos.

Polisen trodde knappt det var sant

Tio minuter senare dök en polispatrull upp för att hjälpa till.

– Vi trodde knappt det var sant när vi fick larmet. Det är tack och lov en väldigt ovanlig händelse, säger Mattias Sjömark, en av de poliser som åkte ut på larmet.

Efter ett tag lyckades patrullen lokalisera en fastighet. Föräldrarna som öppnade dörren blev både förvånade och smått chockade, eftersom de trodde att barnet låg och sov.

– Det är klart de blev chockade av att se två poliser stå där mitt i natten med deras pojke i famnen. Allt gick bra tack vare att ungdomarna var där och gjort allting rätt, men det hade ju kunnat gå väldigt illa, säger Mattias Sjömark.

Tårögd mamma

Nu hyllas ungdomarna av både polisen och allmänheten i Piteå.

– Föräldrarna ringde samma kväll lite senare och sa att de var tacksamma och att vi skulle komma förbi så de fick tacka oss, säger Emma Sandqvist.

Oliver Roos stämmer in.

– Föräldrarna blev väldigt känslosamma och mamman till barnet blev lite tårögd.

”Vem som helst hade gjort samma sak”

I vanliga fall rapporteras det oftast om konflikter mellan polisen, samhället och A-traktorer.

– Så fort polisen lägger upp något om epa-ungdomar brukar det inte vara så positivt, säger Emma Sandqvist.

Men den här gången var det polisen i Piteå älvdal som delade med sig av nyheten om Oliver och Emmas hjälteinsats. Oliver Roos tror att det kan bli lite förändring mellan polisen och de som kör A-traktor.

– Men jag tror inte på någon stor förändring. Det känns inte som en jättestor grej för mig, det känns som att vem som helst hade gjort samma sak.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer