Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nio lag har drabbats av matförgiftningen och därför valt att lämna fotbollscupen i Luleå, berättar tävlingsledaren Tobias Skogsberg. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

30-tal unga till sjukhus efter misstänkt matförgiftning under fotbollscup i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Ett 30-tal unga har uppsökt sjukvård under fredagskvällen efter en misstänkt matförgiftning under en fotbollscup i Gammelstad, Luleå.

– Vi har nio lag som är inackorderade på en skola under cupen. Lagen har på något sätt blivit drabbade efter middagen, säger Tobias Skogsberg som är tävlingsledare.

När laget värmde upp inför match kom de första fallen. Ambulans fick rycka ut för att hjälpa de barn och ungdomar som misstänks ha drabbats av matförgiftning.

– Symptomen har varit kräkningar, diarré, magsmärtor och magknip. Lagen har på något sätt blivit drabbade efter en middag, säger tävlingsledaren Tobias Skogsberg.

Hur kunde det här hända?

– Det vet vi inte. Vi har beställt mat från en cateringfirma, serverat det och någonting har varit dåligt, säger Tobias Skogsberg.

SVT har sökt cateringfirman utan framgång under lördagen.

Sjukhus gick upp i förstärkningsläge

Region Norrbotten meddelade under sena fredagen att de drabbade sökt sig till sjukvården och akuten i Sunderbyn. Några barn har även hänvisats till akuten i Piteå.

De barn som kom in till akuten i Sunderbyn och Piteå ska haft lindriga symptom. Några av barnen fick stanna över natten för observation.

– Sunderby sjukhus och Piteå sjukhus har gått upp tillfälligt i förstärkningsläge med anledning av händelsen, meddelade regionens tjänsteman i beredskap, Per Wågström i ett pressmeddelande.

På väg att skrivas ut

Vid 10-tiden på lördagen hade sjukhusen gått ned i stabsläge, den mildare graden av förstärkningsläge. Barnmedicin, infektionsavdelningen, och intensivvården har varit inblandade.

– Vi har haft 30 inskrivna i Sunderbyn och tre i Piteå. Flera var ordentligt medtagna men de allra flesta mår nu bättre och är på väg att lämna sjukhuset, säger Per Wågström.

Nio lag hoppar av cupen

Nio lag har drabbats av matförgiftningen och därför valt att lämna cupen. Gammelstads IF meddelar under lördag morgon att spelschemat fortsätter gälla, med undantag för de drabbade lagen som skulle ha spelat.

– Så klart tänker man på dem som blivit sjuka och vill att de ska bli friska, men det är inte aktuellt att ställa in cupen. Det kommer nya lag idag. Även om det finns andra grejer att ta hand om vid sidan av. Vissa är chockade och skärrade, säger Tobias Skogsberg.

Totalt var 173 lag anmälda inför helgens cup, där pojkar och flickor i åldrarna 8-15 spelar. De drabbade barnen är mellan 11-14 år.

Enligt tidiga uppgifter till SVT var ett 40-tal barn och vuxna förda till sjukhus med matförgiftningssymtom. Region Norrbotten har senare bekräftat att det totalt rör sig om 33 personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer