Barnens år – Piteå satsar på att bli Sveriges barnvänligaste kommun

Uppdaterad
Publicerad

År 2020 ska bli barnens år i Piteå och kommunen satsar samtidigt på att bli Sveriges barnvänligaste. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet står bakom projektet. En väg till målet är att intervjua samtliga sjundeklassare.

I år blir FN:s Barnkonvention lag i Sverige och i Piteå är tanken att den ska genomsyra alla kommunens verksamheter. Även om man anser att mycket är bra redan nu så finns det problem, främst unga flickors hälsa.

– Det finns problem. Därför utser vi en särskild samordnare för åtgärder som ska stärka barns och ungdomars hälsa, säger kommunalrådet Helena Stenberg (S).

”Blir spännande”

Ett annat led i att bli bättre är att intervjua kommunens alla sjundeklassare.

– Det blir spännande att se vad det ger, säger Maria Holmquist-Ek (V). Barnen och ungdomarna är ju vår framtid.

”Inga sparkrav”

Skola och förskola är förstås viktigt för barnen. För några år sen lade Piteå ner flera skolor trots stora protester men nu säger kommunledningen att det inte finns några nya sparkrav.

– Inga sparkrav är utlagda för 2020. Hur det blir 2021 vet vi inte ännu, säger Helena Stenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.