Barnmorskorna försvinner från hälsocentraler i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Från årsskiftet så finns inte barnmorskorna kvar vid Region Norrbottens hälsocentraler i Piteå istället kommer dom att ta emot mammorna vid en gemensam mödrahälsovård som centraliseras till Piteå älvdals sjukhus.

– Vi ser det inte som någon nedragning. Tvärtom är det en förändring som vi barnmorskor har efterlyst i många års tid, säger Margareta Nilsson, barnmorska vid hälsocentralen i Öjebyn.

”Slipper ensamarbete”

Barnmorskorna arbetar i dag ensamma vid hälsocentralerna i Hortlax, Öjebyn och Piteå.

– Det är bra för oss som jobbar som barnmorskor att vi får kollegor och slipper ensamarbete. Det är kompetenshöjande för oss att arbeta mer tillsammans och det kommer att gynna patienterna och bidra till att de får bättre vård, säger Margareta Nilsson.

– Vi blir väldigt sårbara med bara en barnmorska på varje hälsocentral. När någon av oss blir sjuk kan en patient få vänta väldigt länge, men när vi börjar jobba på en gemensam mödrahälsovård får vi lättare att täcka upp för varandra, säger barnmorskan Marianne Johansson, vid Hortlax vårdcentral.

Fler barnmorskor ska rekryteras

Barnmorskebristen påverkar verksamheten i Piteå och en förhoppning är att den gemensamma mödrahälsovården ska göra det lättare att rekrytera. Det ska finnas fem barnmorskor knutna till hälsocentralerna i Piteå men sedan en längre tid tillbaka är de bara tre i tjänst.

– Jag är helt övertygad om att det här är en nyckel i rekryteringsarbetet. Att slippa ensamarbete är viktigt, särskilt om vi ska rekrytera nya barnmorskor. Arbetet är ansvarsfullt och det kan vara  skrämmande att sitta själv på en hälsocentral och inte ha någon kollega att fråga om det skulle behövas, säger Margareta Nilsson.

Men ser ni inga nackdelar med att barnmorskorna försvinner från hälsocentralerna?

– Nej, absolut inte, säger Margareta Nilsson och får medhåll av Marianne Johansson.

– I längden ser vi att det gagnar patienterna. Vi är till för kvinnan från vaggan till graven och vi kan hjälpa varandra och patienterna bättre när vi finns på samma ställe och kan nyttja varandras kompetens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.