Nu har domen fallit mot den 32-årige man i Norrbotten som åtalas för flera fall av våldtäkt mot barn i Luleå och Piteå. Det här är en arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Barnvåldtäkter – 32-åring får tio års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En 32-årig man från Norrbotten dömdes i dag till tio års fängelse för ett flertal grova våldtäkter mot barn och grova barnpornografibrott i Piteå och Luleå under åren 2013 till 2019.

Det handlar om att mannen ska ha genomfört  ”med samlag jämförliga handlingar” med minderåriga barn, ett av dem var bara fem år gammal när det hände.

Mannen har även dokumenterat det hela genom att filma eller fotografera gärningarna.

Miljonskadestånd

Vid husrannsakan beslagtog polisen 433 bilder och 72 filmer där mindre barn utnyttjas på ett särskilt hänsynslöst sätt, enligt Luleå tingsrätt. Rätten dömer mannen till tio års fängelse och har även beslutat om ett rekordstort skadestånd med svenska mått mätt på drygt en miljon kronor och alla filmer och bilder ska förverkas.

Den 32-årige mannen ska kvarstå i häkte tills domen vinner laga kraft.

Funderar på att överklaga

Målsägarbiträdet Anna Melander har ännu inte hunnit analysera domen, men den hamnade relativt nära hennes uppfattning i förväg på tolv års fängelse.

– Men han blev frikänd från ett fall av våldtäkt så det är väl det det handlar om, säger hon.

Skadeståndet på totalt 1.030.000 kronor är också lägre än vad målsägarbiträdena krävde.

– Vi tyckte att beloppet skulle vara ännu större och vi ska fundera på om vi ska överklaga domen i det fallet, säger Anna Melander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.