Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Innan jag tuppade av tänkte jag att jag skulle dö”, säger Luleåbon Mirja (till vänster) som räddades av vännerna Vincent och Ida. Hör mer i klippet. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Bästa vännerna räddade 12-åriga Luleåbon Milja från att bli strypt i skidliften

Uppdaterad
Publicerad

Dagen i skidbacken blev en mardröm för bästa vännerna och Luleåborna Milja, Vincent och Ida. Luvan på Miljas jacka fastnade i Måttsundsbackens lift och hon släpades upp för backen i ett strypgrepp.

– När jag hade dragits upp för halva backen blev jag medvetslös, innan jag tuppade av så tänkte jag att det var slutet, säger Milja Olsson.

Ida Faarinen såg sin vän panikartat försöka få loss luvan utan att lyckas och sprang då för att trycka på nödstoppet samtidigt som hon ropade på Vincent Christoffersson som befann sig högre upp i backen.

– Jag spände av mig snowboarden och sprang upp till Milja, lossade luvan och försökte få liv i henne. Då kom jag på att göra hjärt-lungräddning – tillslut började hon hosta, säger Vincent.

”Jag skrek att hon kvävs”

En skidlärare uppmärksammade tumultet när Vincent ropade och kom för att hjälpa till. Nere i backen mötte Ida samtidigt upp personalen som kommit till platsen efter att hon tryckt på nödstoppet och förklarade vad som hade hänt.

– Jag skrek att hon kvävs, hon kvävs. De åkte upp till Milja och Vincent med skoter och jag började gå uppförs så fort jag kunde med pjäxor, säger hon.

Nya umgängesplatser efter olyckan

Trion har varit bästisar sedan förskolan och på fritiden är basket och skidåkning vanligtvis på schemat. Efter olyckan i april förra året hänger de mest på stan eller hemma hos någon när de umgås eftersom Milja än idag behöver ta det lugnt och har besvär med ljud- och ljuskänslighet.

– Jag hoppas att jag kan åka skidor igen, spela basket och göra det som jag inte kan göra just nu, säger hon.

Hör om känslorna runt olyckan i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.