Räddningschefen i Piteå, Peter Granberg, säger att det är för långt att simma iland och två personer måste undsättas. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Båt körde på grund i Pite älv – två personer måste räddas

Uppdaterad
Publicerad

Två personer i en större träbåt körde på grund uppströms Bergsviksbron utanför Piteå på onsdag kväll.

Räddningstjänsten ryckte ut med båt och bil för att undsätta de två personerna.

Det är lågt vatten i Pite älv just nu och det kan ha bidragit till att de två personerna körde fast på ett grund uppströms Bergsviksbron vid 18-tiden på måndag kväll.

”För långt för att simma”

Enligt räddningschefen i beredskap, Peter Granberg, var de två personerna till att börja med kvar på den grundstötta båten.

– Det är ingen fara, men det är lite för långt till land för att de ska kunna simma in till fastlandet så de hade ingen val. Vi är på väg dit nu med båt och bil. Vi får se om vi kan dra loss båten eller om vi måste ta med oss dem till land, säger han.

En timme efter larmet var räddningstjänsten på plats med båt för att undsätta de två personerna.

– Vi har hämtat personerna och ankrat fast båten. De får vänta tills vattnet stiger och få loss båten själv eller anlita någon. Vi har inte riktigt grejerna för det där, säger Peter Granberg.

De två personerna ska ha varit vid gott mod under räddningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.