Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den som luras i ett romansbedrägeri förlorar ofta mycket pengarberättar Timothy Kearney, chef för bedrägerigruppen i Norrbotten. Foto: Filip Hannu/SVT

Polisen: Romansbedragarna kommer åt allt större belopp

Uppdaterad
Publicerad

Romansbedrägerier kan innebära både ekonomisk och känslomässig kollaps för brottsoffret. Polisen ser nu att bedragarna har blivit allt mer uthålliga i sina metoder och kommer åt större belopp.

– Det är ofta lånade pengar, säger Timothy Kearney, chef för bedrägerigruppen i Norrbotten.

I tisdags berättade vi om Ingrid Brindelöv som utsattes för ett romansbedrägeri som pågick i många månader. Hon anmälde tre gånger både bedrägeriet och hoten hon fick utstå när hon vägrade ge mer pengar.

Anmälningarna lades ner efter några dagar och kopplades utomlands, vilket ställer till det för polisen. En svensk åklagare begär i dessa fall rättshjälp från ett annat land vilket kan dra ut på tiden, men gruppchefen i Norrbotten tror ändå att brotten tas på allvar.

– Jag tror det prioriteras men däremot ska det gå till ett annat land som ska ta emot det här och inleda samarbetet vilket kan ta tid tyvärr. Lagar kan också skilja sig, säger Timothy Kearney.

Polisens tips om du blivit utsatt

Om du misstänker att du har blivit utsatt för ett romansbedrägeri rekommenderar polisen att:

  • Kontakta din bank direkt. Om en transaktion nyss har genomförts kan banken ha möjlighet att stoppa den.
  • Anmäl till polisen.
  • Ta hjälp och stöd av personer i din omgivning. Du kan även kontakta  Brottsofferjouren.
  • Avbryt all kontakt, även med personer som påstår att de kan hjälpa dig att få tillbaka pengarna.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.