Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Följ med när Britta Marakatt-Labba letar sig fram till länskonstmuseet i Kirunas nya stadshus. Foto: SVT

SVT följde med bekymrade konstnären Britta Marakatt-Labba på länskonstmuseet

Uppdaterad
Publicerad
I november 2018 gick drömmen om ett länskonstmuseum med placering i Kiruna i uppfyllelse. Men ett och ett halvt år senare är många konstnärer besvikna på hur det blev.
– Som det känns nu plockar man successivt ner allt det som har byggts upp, säger konstnären Britta Marakatt-Labba.

Britta Marakatt-Labba, boende i Övre Soppero, är en av Norrbottens mest omtalade konstnärer och jobbar som både textilkonstnär, målare och grafiker. Hon har också uppmärksammats internationellt, inte minst för sitt 24 meter långa broderi om den samiska historien.

Orolig för museets framtid

Hon har varit pådrivande i kampen för ett länskonstmuseum i Kiruna, men nu ett och ett halvt år efter invigningen är hon besviken över hur det har fallit ut. Nu är hon orolig för museets framtid.

Museet ligger inrymt i Kirunas nya stadshus i nya centrum där det ännu inte har hunnit bli något stadsliv att tala om. Britta Marakatt-Labba är kritisk till att museet inte har ansträngt sig mer för att göra sig tillgängligt. Själv har hon besökt museet ett par gånger och fortfarande har hon svårt att hitta.

SVT följde med Marakatt-Labba genom museet

Vi följde med henne när hon försökte hitta fram till utställningslokalerna i en svårnavigerad terräng. I videon ovan får vi följa Britta Marakatt-Labba på besöket där hon också utvecklar sin kritik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer