”Det är inte värt att spara 500 000 kronor på detta. Alla barn bör ha en säker väg till och från skolan”, säger Emma Engelmark (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Foto: SVT

Beskedet: Inga höjda gränser för skolskjuts i Luleå

Publicerad

Tjänstemän inom barn- och utbildningsförvaltningen kom med ett förslag om att höja avstånden för att ha rätt till skolskjuts i Luleå kommun. Detta är något som inte Socialdemokraterna kommer att rösta igenom.

Förvaltningen har jämfört avståndsgränser med närliggande kommuner – och de visade det sig att Luleå kommun är generös med skolskjuts. Det skulle även innebära att man gör en besparing på 500 000 kronor per år.

På onsdag ska förslaget upp i barn- och utbildningsnämndes arbetsutskott, men om socialdemokraterna inte röstar för det kommer det inte gå igenom. Beslutet skulle påverka 113 elever från framför allt Alvikskolan, Bergsskolan, Östra skolan, Residensskolan, Boskataskolan, Björkskataskolan, Ormbergsskolan, Porsöskolan och Benzeliusskolan.

Negativ klimatpåverkan

– Det är inte värt att spara 500 000 kronor på detta. Alla barn bör ha en säker väg till och från skolan och det är något man måste jobba med i första hand. Det får komma med ett nytt förslag , säger Emma Engelmark (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Hon menar även att detta skulle ha en negativ klimatpåverkan då fler barn skulle få skjuts av sina föräldrar istället.

Om förslaget går igenom skulle det fortfarande vara en oförändrad gräns på två kilometer för barn i förskoleklass och årskurs ett. För de barn som går i årskurs två och tre föreslås det att man höjer gränsen från två till tre kilometer. Och för elever som går i årskurs fyra och fem skulle avståndet höjas från tre till fyra kilometer och för elever i årskurs sex från tre till fem kilometer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer