Nu stoppas det svenska fisket av lax i Bottenviken, för resten av året, sedan kvoterna fiskats upp. Arkivbild. Foto: TT

Beslut idag – stopp på fisket av vildlaxen

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det 12 dagar sedan yrkesfiskarna i Bottenviken fick börja fiska lax. Men redan nu är kvoten som gäller vildfångad lax i stort sett fylld.

Laxfisket körde igång den 17 juni. Idag förbjöds fisket i Bottenviken.

– Det är ju ett skämt, säger en av fiskarna som vi talat med. De yrkesfiskare vi har talat med är mycket kritiska till kvoterna som de tycker är alldeles för små.

Det är fiskeministrarna i länderna runt Östersjön som tillsammans bestämmer kvoterna för laxfisket. Sedan fördelar Havs- och vattenmyndigheten hur den svenska kvoten ska fördelas över landet. I år sattes kvoten för hela Sverige till 18.000 laxar med oklippt fettfena, det vill säga vildlax. 11.000 av dem får fångas av fiskarna i Bottenviken.

Norrlandsfiskarna gynnade

– 2013 ändrade vi reglerna så att större andel av kvoten skulle fiskas närmare sina hemälvar. Då vet man vilka bestånd man fiskar mot, säger Håkan Carlstrand som är utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Han tycker inte att kvoten är liten utan tvärtom är Norrlandsfiskarna gynnade när det gäller att fiska lax i Östersjön numera. Att det är slutfiskat redan efter två veckor i Bottenviken menar han hade gått att lösa.

– Jag förstår att det är svårt, men yrkesfiskarna hade kunnat fatta ett kollektivt beslut om att fiska långsammare. Då hade fisken räckt längre. Nu lägger man ut alla sina redskap på en gång, säger Håkan Carlstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.