Visa alla (3)

Beslut om skolnedläggningarna i Luleå – SVT på plats på mötet

Publicerad

Under onsdagen sammanträdde barn- och utbildningsnämnden för att ta beslut om stängning av skolor. Nämnden beslutade att stänga sex av sju skolor och förskolor. SVT rapporterade direkt.

SVT rapporterade · I dag tas beslut - följ vår rapportering från mötet här

Sammanfattning:
 •  Följade beslut har tagits av nämnden:

  Skolor:
  Kyrkbyskolan stängs 2019.
  Vitåskolan stängs.
  Borgmästarskolan stängs.
  Klöverträskskolan undantas och räddas därmed.

  Förskolor:
  Jämtögårdens förskola stängs hösten 2019
  Ängesbyns förskola hösten 2019
  Karlsviks förskola stängs hösten 2019 

 • Subventionerade busskort för gymnasielever i Luleå tas bort. Förslaget att ta bort subventionen för gymnasieelevers busskort antogs av nämnden, men med yttrandet att denna subvention istället bör betalas av någon annan del av kommunen. I dag har alla gymnasieelever möjlighet att köpa ett busskort för obegränsade resor med LLT under läsåret för endast 1700 kronor, BUF subventionerar med 1800 kronor. 323 elever har köpt detta kort och det betyder att om detta togs bort skulle det innebära en besparing på 1,5 miljon.
   
 • Moderaternas Sana Suljanovic bekräftar för SVT att de vill undanta Klöverträskskolan från stängning. Anledningen är att man anser att det inte finns en tydlig plan för skolstrukturen i denna del av kommunen. Moderaterna kommer att rösta nej på denna punkt men har inte så här långt fått stöd från något annat parti kring detta förslag. Hör Sana Suljanovic i klippet ovan.
Följ dirketrapporteringen nedan.
08.04
Spara? Gör tvärtom! Låt barn från centrum o staden åka till de nedläggningshotade skolorna istället. Borde väl vara billigare lokaler o en tryggare skolgång?
08.16
Barn- och Nu inleds Barn- och utbildningsnämndens möte
 
08.19
Så här långt inte särskilt många åhörare plats förutom representanter från media.
08.20
Man undrar ju vad landsbygdsborna får för sin kommunalskatt? Är syftet endast att de ska sponsra stadens investeringar?
08.28
I morse var det tomt utanför stadshuset men igår var det många som samlades för att protestera mot nedläggningsplanerna.

Se uppslutningen vid skoldemonstrationen

SVT NyheterDet var många som slöt upp vid skolnedläggningsdemonstrationerna vid Gula paviljongen i centrala Luleå under tisdagskvällen. Hela Storgatan i Luleå fylldes av tusentals demonstranter.
08.30
Var snälla och sluta stäng ned Sverige!! Man tappar ju helt tron på samhället! Vart tar våra skattepengar vägen?
08.31
Nu har det börjat ramla in åhörare medan politikerna fattar sekretessbelagda beslut.
 
08.48
Nästa punkt på dagordningen är att skolchefen Marit Enbuske informerar nämnden om hur långt förvaltningen kommit med genomförandet av Framtidens skola.
08.57
Marit Enbuske berättar att behörigheten bland lärare i Luleå gått ner med 8 procent på fyra år. Spanska, tyska och teknik är områden där kommunen har extra svårt att hitta behöriga lärare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer