Här är en MR-kamera fotograferad inifrån. En person åker in i röret och måste sedan ligga blixtstill i runt 45 minuter. Foto: SVT

Beslutet: MR-kameror till Kiruna och Kalix

Uppdaterad
Publicerad

I dag fattade regionfullmäktige beslut om att investera i två nya MR-kameror som ska placeras ut på Kiruna och Kalix sjukhus.

Beslutet togs av den nya majoriteten med Sjukvårdspartiet, Centerpartiet och Moderaterna i spetsen. Oppositionen har länge krävt MR-kameror (MR står för magnetisk resonanstomografi reds. anm) till Kalix och Kiruna sjukhus så att patienterna ska slippa de långa resorna till Luleå, Piteå och Gällivare. Och i dag fick de igenom sina krav när fullmäktige sammanträde med den nya mandatfördelningen.

”Vi anser att det behövs”

– Vad vi i finansplanen gör nu är att att vi i finansplanen skärper tonläget lite grand. Det handlar inte om att utreda, det handlar om att införa, säger Kenneth Backgård, (SJVP) blivande regionråd.

MR-kameror i Norrbotten

Men behövs det verkligen ?

– Ja, vi anser att de behövs, det handlar om tillgänglighet. Det är många som fått tillbringa en hel dag i bil och buss för en undersökning på kanske 20 minuter eller en timme. Vi tycker inte det är rimligt, säger Kenneth Backgård.

– Vi vidhåller att vi vill se till att vi vill få fyra fungerande MR-kameror i regionen under den här mandatperioden innan vi sen tittar på om det finns behov av ytterligare investeringar, säger Glenn Berggård (V), blivande oppositionsråd.

(S) ville skippa MR-kameror

De styrande Socialdemokraterna har inte velat satsa på kamerorna och hänvisat till att det är svårt att bemanna dem. Man räknar till exempel med att man behöver tre sjuksköterskor med MR-kompetens dagtid, plus en för att klara beredskap och en radiolog.

Sedan kom valet

Men den 29 augusti i år, elva dagar innan valet, backade dåvarande regionrådet Anders Öberg (S) och sa istället att man lovar en MR-kamera till Kalix sjukhus under nästa mandatperiod.

– Det är en viktig symbolhandling som visar att vi ser Kalix sjukhus som en viktig del av länets hälso-och sjukvård, sa Anders Öberg, dåvarande regionråd, (S) till SVT Nyheter Norrbotten den 29 augusti.

Och i dag togs alltså beslutet att Region Norrbotten ska investera i två nya MR-kameror till Kiruna och Kalix sjukhus.

Kort om MR-kameror

MR står för magnetisk resonanstomografi. Tekniken används för att upptäcka, lägesbestämma och klassificera vissa sjukdomar som är dolda eller svåra att se vid röntgen- eller datortomografiundersökning. Som till exempel tumörer, artärbråck och ögonsjukdomar. Undersökningen använder sig inte av röntgenstrålning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MR-kameror i Norrbotten

Mer i ämnet