Northland är räddat

Uppdaterad
Publicerad

Obligationsägarnas beslut är fattat efter den omröstning som skedde hos företaget Norsk tillitsman under tisdagsförmiddagen.

Det betyder att Northalnd Resources är räddat. Obligationsägarna godkänner räddningsplanen – ett nytt obligationslån på 335 miljoner dollar, skriver Northland i ett pressmeddelande.

-Det var en betryggande majoritet som röstade för den föreslagna finansieringen av projektet. Mycket tillfredsställande, säger vd Karl-Axel Waplan. Northland Resources.

Enligt Karl-Axel Waplan så blev det en betryggande majoritet som röstade ja.

-Av de som röstade var det knappt 25 procent som röstade för ett nej. Så det var en betryggande majoritet, säger han.

Produktionen i Kaunisvaara kommer nu att återupptas snarast möjligt. Den spärr som funnits för Northlands bankkonton har tagits bort som en konsekvens av att obligationsägarna godkände räddningsplanen.

Produktionen kommer igång

Eva Kaijse, finanschef vid Northland Resources,  bedömer att den extra bolagsstämma som Northland kallat till den 28 juni kommer att godkänna räddningsplanen.

-Som en konsekvens av beslutet kommer bolaget att få tillgång till sina bankkonton. Det innebär att bolaget omgående kan börja vidta åtgärder för att kunna starta produktionen igen, säger bolagets rekonstruktör Lars Söderqvist.

Han räknar med att produktionen inom ”ett antal dagar” kommer att vara på samma nivå som före produktionsstoppet.

-Det är positivt att de har röstat med en rätt övertygande majoritet för det här förslaget. Bortsett från att det är bra för bolaget är det enligt min uppfattning även väldigt bra för obligationsinnehavarna, tillägger han.

Nytt skede i rekonstruktionen

Rekonstruktionen av Northland Resources, noterat på Oslobörsen, går nu in i en ny fas enligt Lars Söderqvist.

Nästa steg i processen blir att Söderqvists rekonstruktionsplan ska antas av en domstol, för att därefter godkännas av en stämma i det Luxemburg-baserade holdingbolaget.

I rekonstruktionsplanen, som Söderqvist hoppas ha färdigställt i slutet av nästa vecka, ingår bland annat en ackordsuppgörelse mellan bolaget och dess fordringsägare.

Räcker de här pengarna?

-Det har under hela det här arbetet inte framkommit några synpunkter som tyder på att den information som bolaget har eller de bedömningar bolaget gör på något sätt är felaktiga. För mig är det väldigt betryggande, säger Söderqvist.

Han hänvisar dels till bolagets egna prognoser av likviditeten och finansieringsbehovet, och de oberoende utvärderingar som därtill har gjorts av investerare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Northlandkris

Mer i ämnet